Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Повишава ли се финансовата култура на българите

Иван Попов, изпълнителен директор на БАККОМ, Бизнес старт, 27.10.2017

Иван Попов, изпълнителен директор на БАККОМ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Попов, изпълнителен директор на БАККОМ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Явно проблемът с финансовата грамотност на българите е сериозен, защото според последни проучвания България е на 72 място с 35% финансова грамотност. Това каза изпълнителният директор на Българска асоциация на кредитните кооперации и организациите за микрофинансиране (БАККОМ) Иван Попов в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев.

Той посочи, че организациите, които са започнали да обръщат внимание на този проблем вече са стартирали кампания за повишаване на финансовата грамотност чрез различни методи и начини.

„64% от домакинствата у нас не спестяват, което означава, че ниската доходност на българина не позволява да има излишъци, които да се заделят и с тях да играят на пазара“.

По думите му манталитетът на българина е да инвестира в недвижими имоти. Съответно той не е свикнал да прави големи инвестиции и големи финансови спестявания.

„Когато имат такива спестявания и искат по-високи доходи, те задължително трябва да стартират да се обръщат към специализирани фирми, които имат опит и знание“.

Има ли завръщане на "финансовите пирамиди"? 

Последни новини
Още от Бизнес старт