Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Лондон и София ще си предоставят взаимна бизнес подкрепа

Владимир Данаилов, изп. дир. на Столична агенция по приватизации и инвестиции, Бизнес старт, 26.10.2017

Владимир Данаилов, изпълнителен директор на Столична общинска агенция по приватизации и инвестиции. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Данаилов, изпълнителен директор на Столична общинска агенция по приватизации и инвестиции. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента сътрудничеството между София и Лондон е в процес на финализиране и подписване – това вероятно ще се случи в следващите две седмици, като и двете страни се ангажират да предостават конкретни мерки и насърчения за бизнеса. Това заяви Владимир Данаилов, изпълнителен директор на Столична общинска агенция по приватизации и инвестиции, в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Идеята за сътрудничеството се роди след посещението на кмета на София, г-жа Фандъкова, при кмета на Лондон, г-н Хан, когато те говориха по теми за транспорта и сигурността. От наша страна имахме задача да се срещнем с нашата подобна агенция – агенцията за инвестиции в Лондон“.

По думите му споразумението се изразява в това, че български фирми, които биха искали да си отворят търговски офис в Англия, да си правят маркетингова компания, да се възползват от пазара (защото добрите български фирми веднага решават, че ще излязат на чуждестранния пазар, защото той е по-голям, по-богат), ще могат да се възползват от безплатен временен офис в Лондон, от счетоводни и адвокатски консултации, информация за това как да си регистрират фирма. Ще получат ориентация какво е да се прави бизнес в Лондон, каква е средата, каква е конюнктурата в Англия.

„Консултациите ще бъдат безплатни. Колегите дори предоставят възможност за връзка с рискови инвеститори, конференции, събития, релевантни изложения, дори в пакета са включени и отстъпки за градския транспорт и пакет за посещения на туристическите атракции в Лондон. Ние от наша страна, София, ще предложим подобен пакет за английските фирми, които искат да дойдат и да се позиционират в София и в България“.

Той посочи, че английският бизнес има интерес, защото той вече е осъзнал, че с колаборацията си с такава дестинация като София, английските фирми могат да генерират сериозни конкурентни предимства.

„От друга страна в момента в контекста на Брекзит английските фирми имат операции в целия свят и много често се нуждаят от регистрация в Европа, като ние използваме авторитета на кмета на София и по този начин отваряме врати на софийския бизнес в чужбина. Също така слагаме София и България на картата на потенциално интересни дестинации за бизнес“.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт