Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Индустрията вероятно ще възстанови на НЗОК 150 млн. лева

д-р Бойко Пенков, бивш зам.-министър на здравеопазването, Бизнес старт, 26.10.2017

Кривите за разход за лекарства в европейските страни след кризата показват, че е имало задържане на разходите. Доста от страните, които предлагаха по онова време успешна лекарствена политика, намалиха разходите си, а увеличението беше в рамките на 5% максимум. Това обясни бившият заместник-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев.

„За съжаление много дълго време България беше „dream market“. Само тук имаше нарастване с 10-15%, което говореше за изключително недобра лекарствена политика. Много се направи за това през последните години“.

По думите му в момента като че ли вече има сериозни подходи за участие на индустрията в този процес.

„Вече се задържаха разходите. Постигнаха се едни много добри, ниски цени на нашия пазар, което пък обаче застраши употребата по простата причина, че се разви мощна паралелна търговия“.

Пенков допълни, че тази година на базата на payback механизми на НЗОК индустрията вероятно ще успее да възстанови 150 млн. лева, което е прецедент в историята на здравното осигуряване в България.

Той посочи, че има нови предложения, които се обсъждат в момента – да започне нов иновативен метод на плащане и да се плаща за резултат. Тоест дадено лекарство, след като бъде закупено, да се следи за резултат в определено време. Ако няма ефект – парите да бъдат върнати.

„Все още в Европа не се използват такива механизми, но аз бих се гордял, ако България го въведе и бъде един от иноваторите в Европа“. 

Кои са другите възможни решения на вече съществуващите проблеми в здравеопазването? 

Последни новини
Още от Бизнес старт