Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще отпаднат ли някои от санкциите в ЕС към Русия

Георги Минчев в Бизнес старт, 25.10.2017

Георги Минчев, БРТПП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Минчев, БРТПП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Живеем в изключително интересно и динамично време. Руската икономика не просто понесе загуби от  санкциите. Тя не просто издържа на тези загуби, но успя да преодолее кризата, която не беше основно предизвикана от санкциите. Те обаче бяха удобен повод за руското правителство да оправдае и собствените си недостатъци и грешки, натрупани през годините.  Това каза Георги Минчев, Българо-руската търговско-промишлена палата (БРТПП), в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Гостът коментира вероятността да отпаднат някои от санкциите към Русия от страна на Европейския съюз и какви са търговските перспективи. Разговорът засегна и темата за санкциите, които САЩ наложи на Руската федерация. 

"Съдбата и развитието на тази система за ограничителни мерки показа по недвусмислен начин изключително дълбокия характер на интеграция на отделните страни в единния механизъм на глобалната икономика. Този факт ограничи в значителна степен най-пламенните поддръжници на идеята за всеобхватни, жестоки санкции, контрасанкции, тотални забрани и т.н. Няма правителство в света, което да може да поддържа подобна политика". 

Когато започна да се дискутира темата за санкциите срещу Русия на политическо ниво, най-авторитетните асоциации на бизнеса, както в Европа, така и в САЩ, изразиха ясно принципно становище, че са против тези мерки, каза гостът. "Нямаше политически пристрастия и опити за въздействие на политиците с политически цели, което прави чест на тези организации".  

"България не е страна, която съдейства за ожесточаването на санкциите срещу Русия".

Как са реагирали българските бизнес организации на ограничителните мерки? Опровергаха ли санкциите тезата, изказана от Обама, че руската "икономика е разбита и пренебрежима" на фона на световната? Кои са асиметричните контраудари, които понасят санкциониращите страни? До къде се простира непознаването на руската икономика в България и по света?

Последни новини
Още от Бизнес старт