Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Има ли перспективи за разрешаване на кризата в Каталуния

Момчил Инджов, външнополитически анализатор, Бизнес старт, 24.10.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новините от Каталуния идват ежечасно. Късно снощи премиерът на провинцията Карлес Пучдемон е изявил готовност да се яви пред Сената в Мадрид, където да изложи аргументите си, като се опита да избегне активирането на чл. 155 от испанската конституция, който би отнел автономията на региона.

Това коментира в „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова журналистът и външнополитически анализатор Момчил Инджов.

„Друга много важна новина е, че бизнесът в Каталуния застана срещу Пучдемон. (...) От 1 октомври до вчера (23 октомври) 1302 фирми са напуснали Каталуния“, посочи той.

„ЕК обяви, че няма да признае независимост на провинцията, големите държави в ЕС като Франция и Германия също, дори една Великобритания, която излиза от ЕС, също. Даже и „обичайните заподозрени“ като Русия не го направиха“, допълни Инджов.

„Общо взето, Пучдемон няма поле за ход. Ако даде назад и се откаже от едностранното обявяване на независимост, тогава всички местни националисти биха му обърнали гръб“, каза гостът в студиото.

„Може би единственият му ход е сам да свика предсрочни избори и каквото сабя покаже. Според социологическите проучвания преди референдума 43% от местното население е за независимост“, коментира журналистът.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт