Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

ВСС избра по-неподходящия кандидат за председател на ВАС

Иванка Иванова, Институт „Отворено общество“, Бизнес старт, 20.10.2017

Иванка Иванова, Институт „Отворено общество“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иванка Иванова, Институт „Отворено общество“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основният проблем е, че в състезанието за председател на Висшия административен съд (ВАС), който трябваше да бъде избран от предишния състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) имаше два кандидата, като единия беше безспорно с по-дълъг юридически стаж, с по-солидно познаване на административното право и с по-безспорна репутация - това беше съдия Янкулова и тя не беше избрана. Така Иванка Иванова от институт „Отворено общество“ коментира избора на нов председател на ВАС в ефира на "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев. 

„ВСС избра Георги Чолаков, а сега този избор бе препотвърден. За мен проблемът е, че бяха натрупани цяла серия от стъпки, които изглеждат формално юридически правилни, но в крайна сметка водят до едни противоправен резултат, какъвто е изборът на кандидата, който е по-малко квалифициран и с по-малко опит“. 

Според нея в това натрупване не е виновен единствено ВСС.

„Президентът върна указа, без да го мотивира. Донякъде това вероятно бе проява на самостоятелно мислене от негова гледна точка, но той трябваше да каже защо връща този указ и то със солидни писмени мотиви, които да бъдат обсъдени във ВВС“.

Това не е нито правно издържано, нито политически има смисъл, смята Иванова.

„И двата Висши съдебни съвета действаха в условията на напълно законен мандат. Предишния ВВС имаше законното право да избере г-н Чолаков. Проблемът е, че при двама налични кандидати беше избран този с по-малко опит и по-малко юридически стаж, с по-слабо познаване на административното право“.

По думите ѝ това е много важно за тази позиция, защото позицията на върховенствата е, че то уеднаквява съдебната практика.

„ Ако погледнем какви хора стават председатели на Висшите административни съдилища в други държави-членки на ЕС, това са винаги хора, които имат или докторска, или професорска степен в областта на административното право и които имат поне 10 години постоянен стаж във ВАС“.

Новият Висш съдебен съвет даде заявка, че или ще си избира битките, тоест ще внимава къде да инвестира повече усилия и да упражнява повече съпротива, или ще продължи както при предишния състав на ВСС политически чувствителни избори - да се съобразява с това, което диктува политическата конюнктура като приоритет на избора, коментира още Иванова.

„А това е много сериозен проблем, защото това е нещото, което отличава нас от държавите, които са доказано правови държави сред останалите членки на ЕС“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт