Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България е адекватна на случващото се в Европа

Милена Ангелова, АИКБ, Бизнес старт, 20.10.2017

Милена Ангелова, АИКБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Милена Ангелова, АИКБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Невъзможно е увеличаването на доходите, без увеличаване на производителността на труда. Това коментира Милена Ангелова от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в предаването „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев. Темата на разговора бе есенната сесия на Европейския тристранен съвет за развитие и растеж, който събира на едно място представители на институциите, работодателски бизнес организации и синдикати на едно място, за да обсъждат горещите за Европа теми.

„Австрийските работодатели се обявиха твърдо против санкциите спрямо Русия и това е добър сигнал, тъй като предстои австрийското председателство. Така че ако работим в екип, бихме могли да направим нещо заедно“.

Тя посочи, че другата интересна тема е била недостига на човешки ресурси и недостига на такива с компетенции.

„За щастие България е включила това като председател в приоритетите си. Всъщност ние сме наистина адекватни на това, което се случва в Европа“.

По думите ѝ председателят на Европейския съвет Доналд Туск е подчертал, че има амбицията да обедини лидерите на Европа в една програма за действие, която да се изпълнява до юни, като в нея да се реши как да се договарят равнищата на заплащане - като се повишават, следвайки ръста на производителността на труда.

„В България ние също така обменихме мисли с кабинета на Мариан Тисен, комисарката, която отговаря за заетост, и становището за класа прослужено време e, че няма такава европейска практика, има решения на ЕС и че това е възможно да се случва само в колективни трудови договори. И ние ще продължим действията в тази посока, за да влязат класовете веднъж в работната заплата и след това да следим реалния ръст при ефективни преговори с нашите партньори“.

Тя каза още, че като че ли европейският бизнес се обединява около това да се прави по-малко заедно, но по-ефективно.

„Но да няма Европа на няколко скорости или клубове по интереси. Беше подчертано, че трябва да запазим интегритета на ЕС във всяка една сфера, като се помъчим да бъдем по-конкурентоспособни, да насърчаваме реалния производствен сектор. Това е начина за повишаване на жизнения стандарт“. 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт