Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Учениците учат инертно и имат нужда от вдъхновение

Мария Амзина в Бизнес старт, 19.10.2017

Учениците сякаш се движат инертно и имат нужда някой да им даде вдъхновение. Това каза Мария Амзина от Училище "Образователни технологии" в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

"Едно успешно училище не може да се мери само по резултатите от тестовете. Оценката от тестовете не е оценка за живота. Тя не прави връзката с бизнеса. Връзката с бизнеса се прави с партньорство между училище, между бизнес компании, връзката с хора, които обучават как да станеш успешен и финансово независим, защото във всичко това има труд, самодисциплина и желание, а не просто в едно инертно съществуване да мине младостта ти. Това, на което аз съм си посветила живота е да мотивирам младите хора да търсят себе си и да развиват себе си постоянно".

"Младите хора имат нужда от система, която да им показва как да учат, защото когато човек получава една информация, той трябва да се научи как да използва тази информация. Така успях да изградя една школа - "Образователни технологии", която има 25 представителства в големите градове на България. До 2007, 17 години ние доказвахме своя опит на сцената на ВУЗ, защото готвихме тези ученици за конкурси и за елитните гимназии в страната. Този опит ни показа, че начинът, по който работим е успешен и ми даде увереност за създаване на частно училище".

Създаването на частно училище не е лек път и може да се направи само ако имаш съмишленици, подчерта Амзина. "Вярвам, че основният актив в образованието е учителят. Всичко тръгва от неговото вдъхновение, от неговия ентусиазъм, от това да има чувството на доброволец да се раздава. Човекът, избрал професията учител, трябва да бъде наясно с това. Следващото нещо, което е много важно за учителя, е той да не спира да учи през целия си живот". 

"2007 създадохме частната профилирана гимназия Образователни технологии със старт на 7 ученици с 12 учебни стаи и с 4 души - преподаватели. Тези ученици се увеличиха на 24 само за една година, а в момента в гимназията има 150 ученици. 2010 създадохме основното училище - стартирахме с 19 ученици. В момента в него се обучават 300 деца". 

Образователният процес е на първо място - начинът, по който учим децата, начинът е те да се научат да ползват информацията. Да усещат, че тази информация им е полезна не просто, за да получат оценка, а да им бъде полезна и в живота - винаги вкарваме и онзи социален елемент, който вкарва функционалната грамотност по всеки един предмет, каза още гостенката. 

Какво представлява програмата за личностно развитие на училище "Образователни технологии"? Защо учениците търсят неформално образование? 

Последни новини
Още от Бизнес старт