Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще има ли първа копка през 2018 мегапроектът на Capital Concept Limited

Илиян Скарлатов в Бизнес старт, 19.10.2017

Илиян Скарлатов, Mane Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Илиян Скарлатов, Mane Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От първия ден, когато се запознахме с инициаторите на проекта ("Св. София" - бел. ред.) те казаха, че ще бъдат на борсата и гарантираме, че ще бъдем най-голямата компания на борсата, защото такъв тип мащабни проекти в този сектор винаги трябва да бъдат публични. Пари от българския капиталов пазар не се търсят. Те ще дойдат от Азия. Това каза Илиян Скарлатов, Mane Capital, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.  Mane Capital е финансов консултант на проекта на Capital Concept Limited за изграждане на т.нар. проект "Св. София" .

"Проектът се движи със задоволителен темп. Постоянно възникват някакви казуси, които трябва да се разрешават, от техническо и финансово инфраструктурно естество. Що се отнася до финансовата инфраструктура много неща вече са изчистени. В проекта вече има трима мегаинституционални инвеститори от Китай. В момента се преговаря с четвърти, като миналата седмица бе срещата в Пекин. ZTE ще изпълняват инфраструктурната част, има вече и споразумение с голяма строителна компания от Китай. Гради се проектът стъпка по стъпка, но тъй като България не е топ инвестиционна дестинация в света, средата малко ги притеснява, защото не я познават. Гледат самият проект да тръгне, когато всички неизвестни са изолирани, защото като инвеститори, като хора, които носят парите, искат да сведат до минимален възможния риск".

Предстои да се финализира сделката за земята. Това ще стане в рамките на тази календарна година, каза още Скарлатов. "Дизайнът е готов. Има да се изчистват чисто процедурно някои неща в българската администрация. Но аз имам навежда, че в рамките на 2018 ще имаме първа копка. Това не зависи от мен, както и от инвеститора. Инвестиционният интерес го има, парите вече голяма част са подредени и строени, но за да дойдат трябва да бъде свършена и работата от българска страна". 

Последни новини
Още от Бизнес старт