Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Проблемът с вечните длъжници не е обществено значим

Петър Илиев, финансов журналист, 18.10.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България няма критична маса т.нар. „вечни длъжници“.Темата започна да се обсъжда активно с настъпването на финансовата криза и срива на имотите, когато много хора изгубиха парите си. Преди 2009 тази тема не съществуваше.

Това коментира в ефира на „Бизнес старт“ с Иван Нончев финансовият журналист Петър Илиев. Илиев гостува в студиото на фона на вчерашното решение на правната комисия в парламента да не приеме промените в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), по силата на които всички задължения да отпадат по давност след 10 години.

„Това не е критична маса, защото ако беше такава, щеше да има митинги по улиците. Помните, когато имаше критична маса от хора, които не можеха да си плащат сметките за ток... Става въпрос за хора в добро материално състояние, които решиха да купуват на кредит 2-3-4 апартамент. Основният „вой“ дойде именно от тях, те бяха двигателят на този процес“, каза още Илиев

„Първо започна атака срещу чл. 417 от ГПК, след това срещу частните съдебни изпълнители. Така се стигна до идеята да направим закон за личния фалит. Тогава депутат от ГЕРБ предложи вместо това да се въведе 10-годишна абсолютна давност, която да върши същата работа“, допълни гостът в студиото. 

Резонна ли е идеята за въпросната 10-годишна давност?

 


 

Последни новини
Още от Бизнес старт