Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българският бизнес е свикнал с корупционните практики

Людмил Рангелов, юрист, Бизнес старт, 18.10.2017

Ако Наказателният кодекс се изпълнява и прокуратурата работи активно, няма проблем при сегашната нормативна уредба да има ефективна борба с корупцията. Това коментира юристът Людмил Рангелов в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев.

„Считам, че причината непременно такъв закон да се конкретизира по-скоро идва от изискванията, които се поставят пред нас от ЕС“, обясни той.

По думите му оценката за работа в тази посока основателно е негативна, защото законът позволява институциите, които трябва да го реализират, да съществуват, но да не и работят ефикасно.

„А не работят ефикасно, защото няма политическа воля за това. Съответно хората, които притежават властта, имат силни лостови механизми да влияят както върху органи на МВР, ДАНС и т.н., така и върху прокуратурата. От там трябва да тръгва борбата с корупцията“.

Рангелов допълни, че нормативната уредба и сега позволява да се води тази борба.

„От една страна през последните години протече един сериозен процес на концентрация на властта в по-тесни политически кръгове. В този смисъл като честота големите корупционни действия вероятно са се намалили като брой, но като обем – в никакъв случай. Защото рано или късно става ясно, че всеки голям проект или обществена поръчка по някакъв начин съдържа елементи на корупция“.

Според него българският бизнес е свикнал с корупционните практики.

„Но външните инвеститори не искат и не могат да свикнат, затова се оттеглят. Ако това не е сигурен показател за корупционната среда тук, не знам какво друго би било“.

Юристът смята още, че борбата с корупцията е борба за сигурност на държавата.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт