Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

До две години България трябва да реши какво да прави с реакторите за АЕЦ Белене

Галина Александрова в Бизнес старт, 17.10.2017

Новото около казуса с АЕЦ Белене е, че наистина реакторите вече пристигат. Има някакъв малък проблем с подписването на договора за тяхната консервация. Това каза Галина Александрова, гл. редактор на 3eNews, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. 

"Консервацията е изключително важна. Тя трябва да бъде за две години, но доколкото разбрах противоречията са в руската страна между "Атомстройекспорт" и машиностроителните заводи. Те ще решат този проблем помежду си, защото ние сме изрядна страна по договора".

Консервацията може да бъде извършена в България и с български екипи, уточни гостенката. По думите й консервационният срок от две години е своеобразен срок, в който трябва да се реши какво ще се прави с оборудването, защото по-нататъчното му консервиране би било изключително скъпо. 

"Първо България трябва да си даде отговор на въпроса актив ли притежаваме или пасив. Така или иначе реакторите са платени. Това се случи при най-добри условия, защото арбитражното дело приключи с добър изход за България". 

Ако бъдат продадени на трета страна за реакторите ще ни се плати много по-малка сума от заплатената от нас, обясни събеседничката и добави, че за това трябва да се търсят други начини за тяхното оползотворяване. 

Какви са четирите варианта, които в момента циркулират в общественото пространство? Какво представлява принципа АЕЦ Пакш?

 

Последни новини
Още от Бизнес старт