Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо се поставя под въпрос законовата защита на българите в Албания

Боби Бобев в Бизнес старт, 16.10.2017

В етническата и религиозна пъстрота на региона на Балканите хората живеят смесено. Понякога ние забравяме един много важен и елементарен факт - векове наред ние с Албанците сме живели в обща държава. В тази обща държавна структура е имало свободно движение на хора, стоки и капитали и никой не бива да се изненадва, че понякога на най-невероятни места човек може да намери друго, чуждо етническо присъствие. Така е и при въпроса за българите в Албания. Това каза бившият посланик в Албания Боби Бобев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. 

"Да такива хора има. Те живеят там от векове. Това е старо население и се е базирало там поради исторически обстоятелства. Въпреки че в общественото пространство понякога се хвърлят феноменални цифри, коренно разминаващи се и се сблъскват взаимно изключващи се тези, аз мога да твърдя, че да, там в три региона съществува едно население, което най-общо наричам славяноговорящо. Хора, чийто майчин език е различен от албанския. Да не стигаме до такива числа като 700 хил. македонци, 200 хил. българи. Не! Те са по-малко. Те живеят в тези три обособили се области по Преспанското езеро, в Голо Бърдо и по-на север в района на Гора, разделен на две части - 14 села в Косово и 9 села в Албания. Те са с характерен език, с характерни традиции, със съвършено ясно чувство за различна идентичност от тази на албанците, което по никакъв начин не ги противопоставя". 

Това население е раздвоено в своите чувства, дали да се определят като българи или македонци, но не може да се подминават демократичните принципи на справедливостта, подчерта Бобев. След като има хора, които се чувстват българи, след като за това има масирани исторически свидетелства, които не могат да бъдат опровергани по никакъв начин, то нека те имат своите права. От тази гледна точка това формулиране на българско национално малцинство в Закона за защита на малцинствата на албанска територия възстанови историческата справедливост. 

Как живеят българите в Албания и след приемането на закона какво би се променило за тях?

Последни новини
Още от Бизнес старт