Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ранната употреба на алкохол - как да пазим децата

Ралица Скорчева в Бизнес старт, 16.10.2017

Ралица Скорчева от Сдружение Спиритс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ралица Скорчева от Сдружение Спиритс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Забраната е най-забраненото нещо. Това каза Ралица Скорчева от Сдружение "Спиритс", асоциацията на производителите и вносителите на спиртни напитки в България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. Скорчева коментира употребата на спиртни напитки сред децата на България. 

Програмата на Сдружение "Спиритс", която е на четири години, и се казва "Родителски срещи в бар - малки разговори на големи теми" се базира на принципите на превенцията и е насочена към родителите на четвъртокласници. Това е възраст, в която децата още учат в една класна стая, с един преподавател (класен ръководител) и авторитетите в живота им са два - родители и учител. От тези авторитети зависи да бъде проведен един нормален разговор, чрез който да се възпрепятства първата употреба на децата на алкохолни напитки, обясни гостенката.

"Родителите не си дават сметка, че докато децата им събират стикита, те всъщност вече са подложени от средата си на натиск да опитат алкохолни напитки. Ние рядко разбираме кога точно децата са пораснали". 

По отношение на употребата на алкохол от деца България е удивителен случай, подчерта Скорчева. "България е на 11 или 14 място по употреба на спиртни напитки (в зависимост от класацията). В България, в нашия бит, малките деца участват в традицията да вдигаме чаша по празнични поводи. Децата, на 2 или на 3 години, също казва наздраве - със сок или дори с мляко. Така ние ги превръщаме в част от този добре балансиран начин на пиене на спиртни напитки. В България пием изключително балансирано спиртни напитки. Това е установено от доста проучвания. Когато детето навърши 11 години започват да се откриват забранени територии пред него, започват да му се предлагат изкушения и едно от тези изкушения е спиртната напитка. И тогава ние, като родители, трябва да кажем: "Не! Това е лошо, спри! В никакъв случай не бива!" Как да го кажем, когато до вчера то е вдигало чаша за наздраве за рожден ден или друг празничен повод?"

Ние, българите, не консумираме много алкохол и когато тя е отговорна е част от балансирания начин на живот, но младите хора започват да консумират алкохол много рано в сравнение с другите европейски държави, подчерта събеседничката. По думите й България не е най-лошият пример, но разговори с родителите са нужни, за да разберат родителите, че разговорът с децата на тема алкохол е необходим, защото това не се осъзнава.

Последни новини
Още от Бизнес старт