Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще се балансира ли петролният пазар през 2018

Светослав Бенчев, БПГА, Бизнес старт, 13.10.2017

Светослав Бенчев, БПГА. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Светослав Бенчев, БПГА. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Към настоящия момент можем да кажем, че предлагането и търсенето на петрол са горе-долу балансирани като стойности. Това коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев.

„Проблемът в момента е, че петролните запаси все още са на нива, които са сравнително високи, и това не позволява практическото ребелансиране между търсене и предлагане“.

По думите му вероятно към края на годината запасите ще започнат да стигат нормални стойности (средните 5-годишни нива) и по този начин наистина ще се балансира търсене и предлагане.

„Въпросът е какво можем да очакваме от това. Според мен едва ли ще има някакво сериозно ценово отражение на този фактор“.

Той посочи, че няма фактори, които да говорят за рязко повишаване или понижаване на цената на петрола.

„Има и други фактори, които влияят на пазара – курса на долара например. Един по-скъп долар винаги натиска цената на петрола надолу. В момента сме в такъв тренд. Така че не се очакват някакви сериозни сътресения“.

Според Бенчев това, което следва да наблюдаваме по-внимателно, е завръщане на геополитиката в петролния пазар, защото когато стойностите са изравнят, всеки натиск, който се появи на пазара, може да се отрази неимоверно.

„Китай продължава да бъде сериозен двигател на търсенето, то се и повишава, но не с такива темпове, каквито всички очакват. Може би идва моментът, в който икономиката на Китай в крайна сметка започва да преминава от чисто производство към сектора на услугите. Това съвсем нормално довежда до намаляване на търсенето на ресурси“.

Ще се продължи ли системата с квотите за производство на петрол?

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт