Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кои са нарушенията при онлайн търговията

Габриела Руменова, КЗП, Бизнес старт, 13.10.2017

Габриела Руменова, КЗП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Габриела Руменова, КЗП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От началото на годината сме извършили близо 2000 проверки на онлайн търговци. При 12-13% от случаите са съставени актове за различен тип нарушения. Това коментира Габриела Руменова от Комисията за защита на потребителите (КЗП) в предаването „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев.

„Докато в предишни периоди основното нарушение беше липсата на информация за правото на отказ в 14-дневен срок, сега на първо място излиза липсата на връзка към органите за алтернативно решаване на спорове“.

По думите ѝ това е много важно, защото е свързано с т.нар. „помирително производство“, от което потребителите могат да се възползват, когато е възникнал някакъв спор във връзка с онлайн сделка и не е могъл да бъде решен на по-ранен етап. Тя посочи, че това е напълно безплатно за потребителите.

„Търговците по закон са длъжни да предоставят информация за своето име, адрес и телефон. Също така, що се отнася до самите стоки, трябва да има ясна, пълна и вярна информация за това какво предлага търговеца, каква ще бъде крайната цена, която потребителят ще заплати и всички други условия, които са свързани със сделката“.

Кои са правата на потребителите? Кои са задълженията на търговците?

 

Последни новини
Още от Бизнес старт