Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Развитието на местното самоуправление в ЕС няма алтернатива

Доц. Косьо Стойчев, Софийски университет, Бизнес старт, 12.10.2017

„Европа на регионите“, прилагането на принципа за субсидиарността, т.е. да предоставиш права на местно самоуправление, финансова децентрализацията и т.н., е принцип, заложен в самите основи на ЕС.

Това коментира в сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев преподавателят от Софийския университет доц. Косьо Стойчев.

„В следствие на кризите в Европа и света през последните години се стигна до там определени политици, натрупали сили, доверие и капитал, да могат да си позволят да преминат границата от регионална независимост към политическа такава. А никоя унитарна европейска държава не би приела подобно решение“, каза още той.

„ЕС със сигурност ще продължава да стимулира регионите в тяхното самоуправление. Няма такава регионална политика, която може да се приложи навсякъде в ЕС. Поради тази причина идеята за субсидиарността, за „мозайката на регионите“, е единственото наше спасение“, добави гостът в студиото.

„Поставени сме в ситуация, в която трябва да намираме локални решения, за да задържаме населението и да му дадем перспектива там, където то живее, за да управляваме играцията. България е критичен пример за това“, посочи доц. Стойчев.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт