Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Доверието към Ердоган и Турция бързо се топи в световен мащаб

Д-р Ибрахим Карахасан-Чънар в Бизнес старт, 11.10.2017

Кризата между Турция и САЩ е учудваща. Не е нормално. САЩ са един дългогодишен, сериозен партньор на Турция, не само в рамките на НАТО. Това каза историкът д-р Ибрахим Карахасан-Чънар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. Гостът коментира ескалацията на политическо напрежение със САЩ на фона на сложни отношения, които Ердоган поддържа с Европа и нестабилността, която цари в региона на юг от турската граница.

"За мен е изненада. След Втората световна война САЩ бяха основният благодетел на Турция - с плана Маршал вдигнаха икономиката й. Явно се е натрупало напрежение до едно нажежаване и имаме наистина буксуване и криза в отношенията. Такава криза е имало и през 60-те години на миналия век".

Ердоган е един твърд политик и явно вече се стига до там, че трудно може да му се има доверие, подчерта гостът.  "Истинската причина е, че на Турция не се хареса американската подкрепа на кюрдите в Сирия и най-вече, че САЩ отказват да предадат Гюлен".

Турция с политиката, която води, ще доведе до срив на турската икономика и ние вече виждаме първите сигнали, допълни събеседникът. По думите му данните, които се изнасят от турските институции, са ненадеждни и будят съмнения.

"Турция скъса много връзки със Западния свят и това ще доведе до ограничаване на инвестициите. Най-важното е, че доверието към Турция в световен мащаб се сваля".

Как се отразява стоплянето на отношенията между Турция и Русия върху доверието на партньорите на Турция в НАТО? 

Последни новини
Още от Бизнес старт