Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Инициативата Мениджър за един ден вече с над 1000 работни места

Вера Петканчин, Мино Караджов и Гергана Рабаджийска в Бизнес старт, 10.10.2017

"Мениджър за един ден" на  Junior Achievement България се провежда в България за 16 път и е най-утвърдената инициатива за ранно кариерно ориентиране на младите хора. Това каза Вера Петканчин от Junior Achievement България в предаването Бизнес старт на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Заедно с Петканчин в студиото гостуваха и Мино Караджов, ученик от СПГЕ „Джон Атанасов“, както и Гергана Рабаджийска, финансов директор на HP Inc. Bulgaria, участници в инициативата. 

"В рамките на един ден тази инициатива дава среща на работодатели, на компании, на институции, неправителствени организации, които искат да покажат динамиката и същността на работата в съответната сфера на млади хора. От своя страна младежите пък искат да разберат какво представлява работния живот, защото за много от тях това е първа среща с ритъма на работния живот и да се ориентират дали тази сфера е подходяща за тях и дали искат да продължат в нея. Има много млади хора, които участват не за пръв път и имат възможност да се запознаят с различни сектори", обясни Петканчин.

Инициативата "Мениджър за един ден" е прекрасна и за поредна година HP Inc. участва в нея. Съвместните инициативи и партньорството между бизнеса и различни младежки и образователни инициативи през последните години се задълбочи, осъзнавайки необходимостта да споделяме и да предаваме натрупания опит на следващото поколение, каза от своя страна Гергана Рабаджийска. "HP България отделя специално внимание за подпомагане на кариерното ориентиране и развитие на младите специалисти, защото изборът не е лесен". 

Вече за втори път участвам в инициативата и мога да потвърдя, че това е едно "много готино" преживяване, сподели от своя страна ученикът Мино Караджов. "Миналата година участвах с посещение на HP Inc., като позицията ми бе "Мениджър въвеждане на нови продукти". След този ден, който прекарах там преди около година, нямаше начин как да не се запиша отново, защото още при първия си ден в програмата реших, че това няма да бъде последното ми излизане от 10-та сграда на Бизнес парк "София".

"Да бъдеш мениджър според мен изисква много добри лидерски умения и умения как да разпределяш даден ресурс, независимо какъв е той. работата на мениджъра е едно много голямо предизвикателство и за това се стремя един ден и аз да стана успешен мениджър", заяви Караджов.

Как работи механизма на инициативата на JA и могат ли всички компании и младежи да се включат в нея? Запазва ли се интересът към инициативата през годините? 

Последни новини
Още от Бизнес старт