Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Завърна ли се страхът от ядрените амбиции на Иран

Искрен Иванов в Бизнес старт, 09.10.2017

Искрен Иванов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Искрен Иванов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Хибридната война, която Русия води в Европа, събитията в Каталуния, и това води до желанието Тръмп да се презастрахова. Това заяви политологът Искрен Иванов в предаването "Бизнес старт на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Гостът коментира ядреното споразумение, в което участват САЩ, Русия, Великобритания, Германия, Франция и Китай. Дали Тръмп ще отмени това споразумение и какви последици ще има това? 

"В доктрината на Евразийството оста Русия и Иран (Москва и Техеран) винаги е имала много важно значение и за това САЩ иска да се презастрахова, че ядрената сделка няма да бъде заплаха за нейните интереси в региона и Русия няма да се възползва по някакъв начин от нея". 

Това е споразумение, което регламентира възможността и опциите, при които Иран може да разработва ядрено оръжие, тъй като още тогава имаше сериозни съмнения, че такава ядрена програма има и Западът сключи това споразумение, за да гарантира своите интереси в региона, припомни гостът. "Въпросът е, че в един момент същото това споразумение се обърна срещу Запада - Иран продължи да развива тази програма в съответствие със собствените си интереси. Напредъкът, който бе постигнат при Обама в последствие изгуби своя смисъл. На този етап, и в американската администрация се надигнаха гласове за отмяна на това споразумение". 

Последни новини
Още от Бизнес старт