Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще има ли закриване на висши училища в България

Сергей Игнатов в Бизнес старт, 09.10.2017

Грубото, административно закриване на висши училища в България ще донесе само вреда. Не приемам предложението на Европейската комисия за намаляване броя на висшите учебни заведения в България като предложение, а като мнение, защото ако е предложение се влиза "с бутоните" много грубо, а политиката в сферата на образованието се характеризира с "меки мерки". Това каза бившият министър на образованието Сергей Игнатов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Гостът коментира предложението на Европейската комисия да се редуцира броят на университетите в България. 

"51 са висшите училища в България, като от тях 37 са държавни - финансирани с публични средства".

"В България, дори при тази привидност на много университети, ние не можем да изпълним ангажимента, който сме поели до 2020, младите хора до 34 годишна възраст, поне 36% да имат поне бакалавърска степен. А от нас се искат 40%."

"В общественото пространство постоянно се говори, и това говорене се използва главно с политически цели, че има твърде много университети, твърде много студенти. Не е така. На 10 000 жители на страната в България има 300 студенти, а в Гърция са над 600".

Дори и ако някой сгреши и с по-остър тон започне да ни дава наставления, то трябва от страна на нашето правителство да има реакция, категоричен бе Игнатов. "Защото състоянието на мрежата от висши учебни заведения и научни институти в България, освен всичко друго, е и елемент на национална сигурност".

"ЕК не ни казва нищо ново, ние го знаем още от преди 2009. Има оценка, че системата на висшето образование и науката в България е фрагментирана. В България имаме слабост в концентрацията и поддържането на тези направления, които са стратегически важни за България". 

Какво не са доразбрали специалистите на Европейската комисия преценявайки и оценявайки системата на българското висше образование? Защо механичното привнасяне на опит може само да навреди? Верни ли са данните, изнесени от ЕК за висшите учебни заведения в България?

Последни новини
Още от Бизнес старт