Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Български студенти разработват био щам за ускорена еволюция

Десислава Попова и Стилияна Панова в Бизнес старт, 09.10.2017

Десислава Попова и Стилияна Панова, iGem Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Десислава Попова и Стилияна Панова, iGem Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тази година България се представя на Международното състезание по синтетична биология в Бостън с проект, разработващ система за ускорена еволюция. Това каза Десислава Попова от iGem Bulgaria в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Десислава Попова и Стилияна Панова, СУ "Св. Климент Охридски", част от българския отбор, гостуваха в студиото по повод Международното състезание по синтетична биология в Бостън, което тази година ще се проведе между 9 и 13 ноември. 

"Идеята на състезанието е да събере идеи, които са иновативни (до сега не са правени) и са доказано полезни за обществото", каза от своя страна Стилияна Панова. 

Миналата година спечелихме бронзов медал, но тази година се надяваме на повече, допълни Попова". "Има различни категории. Ние се състезавахме в сферата на храните".

Българският проект тази година разработва "щам, който може да се използва в различни биотехнологични компании", каза още Попова. "Миналата година ни бе подсказано, че нещо такова би могло да бъде полезно за българския пазар". 

Кое може да мотивира младите хора да се занимават с наука? 

Последни новини
Още от Бизнес старт