Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как дигиталният свят променя методите за обучение

Росен Витанов, технологично училище "Електронни системи", Светът е бизнес, 05.10.2017

Старата образователна система включваше голямо количество информация, което просто трябва да бъде научено. В момента по-правилната стратегия е практическата насоченост. Това каза Росен Витанов от технологичното училище "Електронни системи" към Технически университет - София в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев.

„При положение, че искаме да съвместяваме бизнеса с обучението, няма как старата система да работи. Затова при нас стратегията е давайки практически задачи на учениците, те да се развиват“.

По думите му когато човек сам се сблъска с някаква задача, сам търси и намира решение, това оставя много по-дълбок отпечатък в съзнанието.

„Това е основата на образованието – да знаеш как да си намериш информацията. Не е въпросът да имаш 20 книги, които да научиш наизуст“.

Витанов смята, че младите хора вече трябва да могат и да знаят как да си намерят информация, защото в някакъв момент те ще се сблъскат с нещо, което не са учили и няма да знаят какво да правят.

„Работещият модел е когато се сблъскат с проблем, дори да не му знаят решението, да знаят как да си намерят информацията, как да започнат да разсъждават, така че да решат този проблем. Всъщност това е, което бизнесът иска“.

С какво точно се занимава технологичното училище "Електронни системи"? Мотиватор ли е по-високата учителска заплата? Градивна ли е еуфорията около ИТ сектора? 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт