Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Моментната ситуация е рядък шанс за влизане на България и Румъния в Шенген

Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи, Бизнес старт, 04.10.2017

Ситуацията в момента представлява сериозна възможност за присъединяване на България и Румъния към Шенген. Дори бих казал, че би било неуспех, ако двете страни не го направят през следващата година и половина.

Това коментира в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова бившият зам.-министър на външните работи и настоящ директор на Института по икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

„За това има много аргументи. Не можеш да бъдеш натоварен с отговорности, без да имаш съответните права и ресурси – България като външна граница на ЕС има свои определени задължения по сигурността на Европа, но същевременно няма достъп до шенгенската база данни например“., добави той.

По думите на госта в студиото другият базисен аргумент за належащото членство на София и Букурещ в Шенгенското пространство се основава на това, че двете страни отдавна са изпълнили критериите за членство.

„Правилата трябва да се спазват. Те не могат да се променят в движение“, категоричен бе експертът.

Какво ще ни предостави достъпът до базата данни на Шенген – незабавна информация още на границата за всяко лице, представляващо опасност за общоевропейската сигурност.

Спред Кючуков обаче посланията на като тези на френския президент Еманюел Макрон и посланика на Франция у нас, че България трябва да влезе в един "нов" Шенген", обаче значат, че двете страни трябва да изчакат общността да се реформира, преди да се асоциират към нея. 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт