Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Може ли държавата да парира киберопасностите в зародиш

Георги Димитров в Бизнес старт, 03.10.2017

Георги Димитров, Фондация Право и интернет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Димитров, Фондация Право и интернет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Киберсигурността определено не е била фокус на държавния интерес в Европейския съюз, ако изключим репресивния апарат, който цели да въдвори ред и справедливост тогава, когато по някаква причина се извършват престъпления, свързани с информационната сигурност - да се гонят извършителите и да се наказват. Това каза Георги Димитров от Фондация "Право и интернет" в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев

"Исторически държавата се намесва в някакви обществени отношения тогава, когато съзре необходимост със силата на държавния апарат да започне да се бори не само постфактум, но и превантивно".

Европейските институции са преценили, че следва да се създадат държавно организирани механизми и такава нормативна уредба, която да създаде предпоставки, за да не се допуснат кибератаки и за нарушаване на сигурността на информацията, каза гостът. 

"Само за миналата година докладваните атаки, само от т.нар. криптовируси за изнудване, са над 4 000. А това са само докладваните! Можете да си представите в икономическо измерение какво представлява това за пазарните агенти. Твърди се, че недокладваните са поне 1000 пъти ( не 100, а 1000). И това са само директни загуби, а има още много други загуби в следствие на разкриване на данни - различни троянски коне, ки-логъри, различни системи за отдалечен контрол на машини и т.н.".

Как това може да стане с държавни усилия? Как Европейският съюз възнамерява да се бори с престъпленията в Интернет? Какви са конкретните мерки?

Последни новини
Още от Бизнес старт