Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Европа се тресе от разделения, които се задълбочават

Милен Керемедчиев в Бизнес старт, 02.10.2017

Европа се тресе не само от регионални проблеми, а и от цялостно разделение. Референдумът в Каталуния за съжаление е поредната, но не последна стъпка в разледелието на Европа, което започна от Brexit. Това каза Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи и икономиката, в предаването Бизнес старт на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. "Още когато бяха обявени резултатите от Brexit анализаторите предрекохо, че това ще бъде един потресаващ удар срещу целостта на Европейския съюз"

"Европа се тресе от разделения. Не само Великобритания, не само Каталуния. Ще видим какво ще стане с Шотландия след Brexit и тяхната заплаха за отделяне от Великобритания. Баските също стоят и чакат да видят какво ще се случи в Каталуния, а те са и във Франция и в Испания. Да не говорим за Белгия, която е съшита с бели конци държава и постоянно има призиви за независимост на една или друга част. В Италия също има интереси и признаци на сепаратизъм".

Учудващо е, че Каталуния започна този процес, а не баските, които винаги са били по-агресивно настроени, каза гостът.

"Това е старт на един процес на разделение, който отслабва Европейския съюз и позициите на ЕС за преговори с големите лидери". 

Последни новини
Още от Бизнес старт