Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Икономическото безсилие на жените, пострадали от домашно насилие

Жана Савова, Фондация "Асоциация Анимус", Бизнес старт, 29.09.2017

Жана Савова, Фондация "Асоциация Анимус". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Жана Савова, Фондация "Асоциация Анимус". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Освен че са жертви на физическо и психическо насилие, много често жените са ограничавани от социални контакти, от възможността да работят и да са самостоятелни. Това коментира Жана Савова от Фондация "Асоциация Анимус" в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Това е нещо, което ги кара да се чувстват много несигурни да напуснат партньора си. Затова е много важно те да имат тази сигурност, че могат да се справят сами и сами да решат какво да правят“.

По думите ѝ това, което линията може да предложи, е изготвянето на план как тези жени могат да се почувстват сигурни, да могат да стъпят на краката си и да могат спокойно да минат през процеса на кандидатстване за работа, интервю и т.н, тъй като това изисква човек да е спокоен и по-уверен в себе си.

„Хората се научиха да търсят помощ – както самите пострадали, така и техните близки, в последно време дори свидетели на улицата, както и ангажирани с проблема съседи“.

Савова обясни, че хората, които се обаждат, могат да разберат какви са правата им, какво могат да предприемат като законови мерки, за да се защитят, кои са институциите, които могат да им помогнат спрямо тяхната индивидуална ситуация.

„Най-често се обаждат скоро след последния инцидент, тоест в ситуация на криза, когато са много изплашени, объркани, имат нужда както да споделят, така и да получат някаква насока откъде да започнат и кои са най-спешните мерки“.

На 1 октомври се навършват 20 години от създаването на линията. На 2 октомври това ще отбелязано с пресконференция и честване на рождения ден. Ще бъдат поканени всички доброволци (над 350), работили за каузата от създаването на линията. 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт