Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Референдумът в Кюрдистан – рейтинг за Барзани преди парламентарните избори

Иво Иванов, анализатор, Бизнес старт, 28.09.2017

В Иракски Кюрдистан предстоят парламентарни избори на 1 ноември и те са много важни и решаващи за бъдещето на тази нова страна. Това каза анализаторът Иво Иванов в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Кланът Барзани, който управлява Северен Ирак, заложи на този референдум, за да си вдигне рейтинга преди изборите“.

Иванов поясни, че президентът Барзани е трябвало да бъде сменен през 2015, но той автоматично продължил мандата си, като се позовал на заплахата от Ислямска държава.

„Опозицията в Иракски Кюрдистан се противопоставяше на референдума. Самият парламент се разпусна 2015 и не искаше да заседава“.

По думите му в крайна сметка кланът Барзани се съгласил, че нито един негов представител няма да се кандидатира за президент, ако опозицията подкрепи референдума.

„Обаче тук има една малка уловка – изрично е казано, че бъдещата държава ще бъде парламентарна република, така че там е важно кой ще влезе в парламента и кой ще стане премиер“.

Какво определя реакцията на Запада? Има ли разделение между кюрдите? Ще загуби ли Турция от бизнес отношенията със Северен Ирак? Защо Русия ще се превърне в главния инвеститор в региона? 


 

Последни новини
Още от Бизнес старт