Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Брекзит не е развод, а ампутация

доц. Румяна Коларова, политолог, Бизнес старт, 28.09.2017

Брекзит не е развод, всъщност е ампутация – болезнена и нарушаваща цялостния организъм. Но тази ампутация е много по-тежка за Обединеното кралство, отколкото за ЕС. Това коментира политологът доц. Румяна Коларова в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

При всички положения това е процес, който налага преосмисляне на цялостната динамика на европейската политика и най-вече на европейската икономика, отбеляза политологът.

„Дебат за втори референдум непрекъснато ще има. Още повече, че вече социологическите агенции казват, че мнозинството от гражданите на Великобритания са против Брекзит“.

По думите ѝ това са политически позиции, които например кметът на Лондон трябва да отстоява, защото Лондон беше категорично против Брекзит.

„С други думи всеки политик трябва да има доблестта да говори от името на своите избиратели, а в случая той го прави и това е традиция в Англия“.

Доц. Коларова смята, че освен кмета на Лондон, ще има и много други британски политици, които ще говорят против излизането от ЕС.

Тя допълни още, че сред консерваторите се говори и за отлагане на Брекзит, и за възможно най-скорошно излизане, защото така ще се плати по-малка цена.

„Тези, които искат бърз Брекзит са напълно наясно, че Брекзит получи подкрепата на гражданите чрез изграждане на утопия и чрез една публична заблуда за последиците“.

Защо ампутацията ще бъде по-тежка за Великобритания, отколкото за Съюза? Как ще се отрази на ЕС вотът в Германия?

 

Последни новини
Още от Бизнес старт