Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Колекторската индустрия - предизвикателства и перспективи в България и Европа

Райна Миткова, Бизнес старт, 26.09.2017

Нашата индустрия по цял свят не се радва на много добра репутация и особено в България, където този бизнес прохожда преди 10-на години. До тогава никой не бе чувал за събирането на вземания в неговия съвременен, професионален вид. Това каза Райна Миткова, председател на Асоциацията на колекторските агенции в България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. "Едно много високо признание за България е да бъде домакин на конгреса на Федерацията на европейските национални колекторски асоциации". 

"Федерацията на европейските национални колекторски асоциации съществува от 1993 година и обединява интересите  в Европа на индустрията по по събиране и изкупуване на вземания, като основната й мисия е налагането на добрите практики, както и работата със законодателните органи в Брюксел. За България е голяма чест и радост да бъде домакин на срещата на федерацията FENSA Congress 2017, която започва утре в София".

Българският потребител в последните години е все по-информиран за правата си, но за съжаление информацията за това какви са отговорностите малко изостава, каза събеседничката. "Нашата задача, като асоциация, е да разговаряме с потребителите и че е съвсем нормално човек да изпадне в задължение и с това не идва краят на света, но трябва да се знае какво е правилно да направим от тук нататък. Да се знае, че е напълно законно да ни се обадят от колекторска фирма, за да намери с нас решение, за да си изплатим задължението".

Какви са добрите практики за защита на правата на потребителите, с които работят колекторските компании? Какви са предложенията за промени в регулаторната рамка на индустрията, които самият бранш е напът да внесе за разглеждане в България и в Брюксел?

Последни новини
Още от Бизнес старт