Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво е бъдещето на кюрдите в Северен Ирак

Тайфур Хюсеин в Бизнес старт, 25.09.2017

Кюрдите са най-голямата етническа група, която няма своя собствена държава. В бъдеще несъмнено ще има такава държава. Въпросът е кога и в какви граници, и именно за това се води спорът - за границите, а не дали ще има такава държава или не. Това каза журналистът Тайфур Хюсеин в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. 

Въпросът е свързан най-вече с териториалния въпрос, защото трите държави - Ирак, Иран, Турция и Сирия, се опасяват, че ако референдумът, който се провежда днес, е успешен, това ще доведе до реакция и в Турция, и в Иран, и в Сирия, обясни гостът. "Не трябва да се забравя, че след Втората световна война, когато наистина международното положение беше доста критично, имаше една държава, създадена в териториите на днешния Иран - това е република Махабад през 1946 година. И лидерът Масуд Барзани е роден именно там".

"Кюрдският лидер Масуд Барзани посочва, че през последните 25 години, като страна в спора, са доказали че са надежден партньор. Турция е страната, която изнася петрола от тази част на Ирак, и търгува с него. Благодарение на Ердоган Иракски Кюрдистан  е в толкова добро положение в сравнение с останалата част на Ирак. Регионът има облик на държавно формирование. Това не може да се каже за останалите части. С оглед на изминалите 25 години лидерът Масуд Барзани е гарант за добрите отношения с Турция. Но дали след резултатите от днешния референдум това ще се запази, това е друг въпрос". 

Със сигурност ще бъде успешен референдумът и социологическите проучвания го показват, но не трябва да се забравя, че това в прекия смисъл няма да има отношение към конституцията на Ирак, каза още събеседникът. 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт