Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Русия не е заплаха за националната ни сигурност

Стойчо Стойчев, политолог, Бизнес старт, 19.09.2017

Имаме системен проблем с разчитането на правителствените доклади. Голяма част от истерията, която беше произведена миналата седмица, се дължи на извадени от контекста думи, които представени по определен начин предизвикаха отзвук от двете страни на едно поляризирано обществено мнение. Това коментира политологът Стойчо Стойчев в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасов.

„Има изострен лов от страна на медии, анализатори и коментатори на такива малки неща, за които ако се хванем, може да развием огромна тема на такава малка основа“.

По думите му тълкуванието, че Русия е заплаха за мирна Европа, идва от ангажимента на Русия в украинския конфликт.

„Той има съвсем друго измерение, не става въпрос за вътрешна сигурности и тероризъм, а за преначертаване на държавни граници в 21 век – нещо, което в Европа беше мислено съвсем до скоро за недопустимо“.

Политологът припомни, че Русия и САЩ бяха гарант за териториалната цялост на Украйна по споразумението за ядрено развъоръжаване на Украйна.

„Всъщност сделката тогава беше Русия, гарантирайки териториалната цялост на Украйна, да вземе всичките ядрени оръжия, които се намираха на територията на Украйна и те не бяха никак малко“.

Стойчев добави, че нарушаването на териториалните граници и окупирането на територия в Европа оставя държавата, която го извършва, в много силна международна изолация, генерира напрежение, конфликт и сблъсък.

Ще преосмисли ли Европа санкциите си, наложени срещу Русия?

 

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт