Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Перперикон е пример за развиване на културно-исторически туризъм

проф. Николай Овчаров, археолог, Бизнес старт, 19.09.2017

Проф. Николай Овчаров, археолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Николай Овчаров, археолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Перперикон е пример за това как трябва да се развива културно-историческият туризъм. Това коментира археологът проф. Николай Овчаров в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Перперикон с всичките си 150-200 хил. посетители (не всички успяват да бъдат регистрирани годишно) вече ни показват, че това е възможно. Само за миналата година(при положение, че нашите такси като цяло са ниски в България-6 лв.) общината има приход близо 200 хил. лв. от Перперикон само от преките такси (билети и паркинг).“

По думите му Кърджали се развива положително заради Перперикон, защото привлича много културни туристи.

„През 2005 в Кърджали имаше само един хотел с вид на общежитие, сега вече има над 100 хотела. Всичко това се случи именно заради развитието на културния туризъм, заради тези стотици хора, които посещават историческите места в района“.

Археологът посочи, че в България има достатъчно много паметници, които имат потенциал да бъдат развивани по такъв начин, че да привличат поне толкова хора, колкото съседна Гърция например.

Дава ли държавата пари за археология и разкопки?

 

Последни новини
Още от Бизнес старт