Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как могат да се оползотворят необитаемите жилища в София

Калоян Богданов, AGCapital, Бизнес старт, 19.09.2017

Тенденцията с увеличаване на необитаемите имоти не е от нова, тя е от доста години. Много от собствениците им или живеят в чужбина, или са възрастни хора с много имоти, един от които не ползват, или имотите са стари и не са използвани ежедневно. Това коментира Калоян Богданов от AGCapital в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„В центъра например от една страна цените са високи, което задържа масовото изкупуване на имоти в района, а от друга - има доста хора, притежаващи имоти, които не ползват“.

Според Богданов е глупаво в центъра на една европейска столица да има скъпи имоти, които стоят празни.

Стига се до там, че има сгради, от които само около 30% се обитават, а останалите- не“.

По думите му това създава проблем не само за собствениците, а и за цялата сграда, защото се налага малко домакинства да плащат за поддръжка на цяла сграда. Следователно с времето тази сграда става все по-непривлекателна и цените на имотите в нея падат.

„Собствениците могат от печелят от необитаемите си жилища, ако ги отдават под наем краткосрочно – до 40-50-60 евро дневно. Това е долната граница, има и доста по-скъпи имоти“.

Богданов обясни, че заради бума на нискотарифните авиолинии, в София всекидневно пристигат групи и индивидуални туристи, които търсят място за престой. Разбира се, като друг вариант посочи и дългосрочното отдаване под наем.

Той добави, че когато в имотите не се живее, те се амортизират.

„Когато един имот стои празен, той се амортизира повече и се захабява, отколкото ако бъде продаден. Съответно е добър вариант и да продадете този имот.“

Гостът спомена и за платформи, които позволяват отдаване на имот под наем, дори дори ако собственикът не е в София, а някъде по света.

Има ли ръст в цените на имотите? В кои квартали на София се строи най-много? Защо моментът е удачен за инвестиция в имот?

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт