Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Борбата срещу тероризма трябва да започне в училищата

Минчо Спасов, експерт по сигурността, Бизнес старт, 18.09.2017

В световен мащаб няма визия за справяне с тероризма, защото съвременното цивилизовано общество изглежда не иска да влезе в корените на този проблем. Това коментира експертът по сигурността Минчо Спасов в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Няма всеобщо прието юридически оформено определение за тероризъм, всяка държава определя тероризма по свой начин“.

По думите му тероризмът има две компоненти – създаване на страх в обществото и цел на този страх.

„Ние минаваме по допирателната на втората част от тероризма, наблюдавайки само актовете на насилие, борбата срещу тези актове /технологичната борба/, но не и причините, които създават терористичните актове“.

Според Спасов истинската борба срещу тероризма не минава през купуване на по-съвременни подслушвателни устройства, танкове, ракети и самолети.

„Истинската борба срещу тероризма трябва да започне в училищата. Истинската борба е възпитанието на хората, които трябва да четат повече Екзюпери, Толстой и Махатма Ганди, а не "Винету" например“.

Експертът посочи, че методите, които могат да използват терористите, са безкрайно много и добави, че практически /дори теоретически/ е невъзможно да се предвиди какво точно ще направят.

„Ако гледаме гората, а не отделните дървета, причината за тероризма е някакъв вид насилие, извършено от някого някъде. А това поражда контраудар от пострадалите от това насилие“.

 

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт