Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

За Сърбия Далечният Изток вече не е далечен

Бисер Банчев, Институт по Балканистика, Бизнес старт, 14.09.2017

Китайските инвестиции в Сърбия са поредното доказателство за това как идеята за пространство се променя през XXI век. Това заяви Бисер Банчев от Института по Балканистика към БАН в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев.

„Не трябва да търсим някакъв проблясък в поведението на сръбските политици. Те стъпват на една много сериозна държавна традиция от времето на Югославия, когато тя беше един от водещите лидери на третия свят“.

По думите му югославски фирми са работили по целия трети свят през 70-те и 80-те и тогава това е бил единственият канал, чрез който да изплатят големите дългови задължения към западноевропейски и американски банки.

„И от двете страни има интерес. Но не би следвало да абсолютизираме Сърбия, защото Китай има цялостна стратегия за отношенията в европейския регион“.

Банчев обясни, че това е етап от стратегия, която още през 2003 бива възложена от китайското правителство на Китайската академия за социални науки – да изследва перспективите за отношенията между Китай и ЕС.

„Учените излязоха с една много сериозна концепция, която беше свързана с възстановяването на Пътя на коприната и анализ на всички възможни точки за влизане в Европа“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт