Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Социалната роля на високите технологии

Йордан Димитров, Балкански институт по труда и социалната политика, Бизнес старт, 13.09.2017

Виртуалният асистент е платформа, която може да бъде вградена в ежедневието на даден възрастен човек. Това заяви Йордан Димитров от Балканския институт по труда и социалната политика в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев.

„Системата е полуавтоматична платформа с интерактивни модули, които би трябвало да се подпомагат от алгоритми на някакъв вид изкуствен интелект“.

По думите му чрез сензори ще се събира информация от средата, ежедневието, навиците на съответния възрастен човек. Тези сензори ще бъдат поставени например в телефон, гривни или пък други умни устройства, които могат да се разполагат в къщата на човека.

„Тази информация от сензорите се събира и се изпраща в системата, там се обработва и след това чрез различни видове модули и приложения се предлага помощ на възрастния човек“, посочи Димитров.

Той обясни как точно работи системата с примерна ситуация – ако възрастният човек се подхлъзне и падне, асистентът ще изпрати сигнал до съседа, който предварително се е съгласил да участва в тази програма за помощ. Ако след още пет минути съседът не е дошъл или не е подал сигнал, че може да помогне, тогава асистентът изпраща сигнал до други близки на възрастния човек, които могат да помогнат. Асистентът може да изключва и електрически уреди при необходимост.

„По този начин ние си представяме подпомагането на ежедневните дейности на възрастните хора. Крайната цел на тази система ще бъде да поддържа тяхното независимо и активно стареене в нормалната им ежедневна среда вкъщи“.

Димитров допълни, че проектът се финансира от програма „Хоризонт 2020“ и е разработен от 9 партньора от 5 европейски страни, като участват 4 български организации.

„Проектът е с подписан договор, стартира от 1 октомври тази година и ще продължи 3 години. Общата му сума е 4 милиона евро“.

Той каза още, че като цяло това е проект за развойна дейност и в него има силен компонент за измисляне на бъдещия бизнес модел на устройствата.  

Как тези устройства ще достигат до възрастните хора?  

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт