Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Колко е важен Кипър за Турция и ЕС

Ибрахим Карахасан-Чънар, историк, Бизнес старт, 13.09.2017

Кипърският въпрос не е злободневен проблем, той винаги е съществувал в исторически план, още от 60-те години. Може би проблемът ескалира след неуспешните преговори в Кран Монтана, Швейцария през юли. Това коментира историкът Ибрахим Карахасан-Чънар в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев.

„Всъщност в рамките на ЕС Турция се бореше за обединяването на двете части. На практика в Кипър съществува социално-икономическа експанзия“.

По думите му в икономически план освен сондажите за природен газ в Северен Кипър, има и други проекти – за подобряване на транспортната инфранструктура например.

„Доколкото ми е известно между 2016-2018 Турция трябва да инвестира там около 20 млн. евро. Построява голяма болница в момента, а университетите са със 17 повече спрямо миналата година“.

Той смята, че това е социален момент, който е много съществен и важен.

„Турция търси съпричастност в решаването на този проблем, т.нар. хармонизация на Северен Кипър. Лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ дори каза, че Турция ще предприеме и други такива политически совалки за подкрепа за Северен Кипър“.

Историкът цитира и кипърския президент Никос Анастасиадис , който се притеснява, че Северен Кипър може да придобие някаква автономност.

„Той призова Европа да не гледа паралелно на двете общности, а да продължи политиката си в общ план за обединение, което за мен е една добра реакция“.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт