Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Медийната неграмотност е световен, а не български феномен

Нели Колева и Йоана Маринова в Бизнес старт, 12.09.2017

Медийната неграмотност не характеризира само българското общество - тя е световен феномен. Много бързо се променят темповете и медийната среда и е изключително важно да насочим вниманието на най-малките към възможностите и опасностите, които крие тя. Това каза Нели Колева от "Заедно в час" в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. 

"Инициативата за ограмотяване на децата по отношение на медийната среда не е нова и се подкрепя от 11 организации и всеки е добре дошъл да се присъедини към тях. От години работим за повишаване на грамотността като цяло - функционална, математическа, както и способността за критично мислене. Медийната грамотност е само една от подточките в това море от грамотности", подчерта Колева. 

Това, че виждаме, че децата са технически грамотни - че знаят как да използват интернет, не значи, че имат точно това умение за критично мислене - да намират, преценяват и използват правилната информация, каза от своя страна Йоана Маринова от Института за прогресивно образование. 

"Над 50% от децата не могат да различат истината от лъжата, сочи проучване. Но по-потресаващото е, че над 40% от родителите също не могат", добави Маринова.

Последни новини
Още от Бизнес старт