Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кога съдебната реформа ще стане факт

Теодор Славев в Бизнес старт, 11.09.2017

Теодор Славев, Институт за правни инициативи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Теодор Славев, Институт за правни инициативи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Между изборът на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и факта, че именно днес се избира нов член на Върховния административен съд (ВАС), биха могли да се разглеждат в някаква връзка. "Би могло да се разглежда хипотезата, че се бърза. Но за да разберем важността на ВАС и защо е това бързане - това е съдът, който гледа всички дела по обществените поръчки в държавата". Това каза Теодор Славев от Български институт за правни инициативи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. 

"Напоследък стана модерно да се говори отново за антикорупция, нека припомним, че държавата разпределя между 6 и 15% от БВП под формата на обществени поръчки. Усещането на хората е, че по този начин се създават корупционни зависимости, че поръчките се правят за приближени фирми и компании".

На второ място, и може би това е още по-важно, е, че ВАС гледа актовете, които са предполагаемо незаконни на граждани и фирми срещу решения на държавата - на централната, на местната власт и на всички държавни органи, включително и на ВСС, каза още Славев. "От тук нататък можем да видим защо битката за овладяването на ВСС е толкова важна, за да се поддържа или отхвърли системата на корупционни зависимости, която съществува в държавата".

Последни новини
Още от Бизнес старт