Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Нелоялните работодателски практики – казуси и нормативна уредба

Ваня Григорова, Солидарна България, Бизнес старт, 06.09.2017

Процедурата по отпускане на вземанията е изключително мудна и е направена така, че да не могат служителите да получат дължимите вземания. Това коментира Ваня Григорова от сдружение „Солидарна България“ в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев във връзка с нелоялните работодателски практики.

Според нея процедурата е такава с цел да се спрат вноските в този фонд.

„До 2011 вноските бяха правени само от работодателя. Първо в размер на 0,5% от заплатата, след това беше намалена до 0,1%. В началото на 2011 спряха вноските, тъй като фондът бил пълен. А е пълен, защото не изплаща вземания“, обясни тя. 

По думите ѝ проблемът е, че хората масово не знаят за този фонд или не могат да се обърнат към него заради дефекти в процедурата.

Като друг проблем Григорова посочи, че работодателят трябва да издаде бележка, с която работникът да се обърне към фонда, но в масовия случай работодателя вече го няма, когато е приключило делото по несъстоятелност.

„Работникът може да заведе дело срещу работодателя си за неизплатени заплати. И в общия случай го печели, но междувременно фирмата е източена и няма какво да вземе от нея“.

Григорова подчерта, че законодателството все още е в полза на служителя.

„Проблемът е, че работникът не знае как да се защити. Проблем е и ниската синдикализация на работниците. Ако работникът познава правата си и ако знае, че само обединен може да пази интересите си, тогава ще бъде много по-лесно за всички“.

Тя също така подкрепи идеята за синдикално обучение и образование в училище.

„Предприемачеството е чудесно, но много повече от нас ще бъдат работници. Трябва да познаваме поне базовите си права, за да може да защитим базовите си интереси“.

Кога и защо ще започне инициативата за въвеждане на необлагаем минимум и диференцирано ДДС? Как служителите могат да защитят правата си?

 

Последни новини
Още от Бизнес старт