Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Даряват ли българите и на кого

Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация Bcause, Бизнес старт, 06.09.2017

Две от онлайн платформите на Bcause – platformata.bg и dmsbg.com – през последната година показват увеличение на онлайн дарителството в големи проценти. Преди три години беше с над 100%, а сега е с един стабилен растеж от 25-30% всяка година. Това каза изпълнителният директор на фондация Bcause Елица Баракова в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев.

„По повод излизането на Световния дарителски индекс направихме допълнително проучване и ми направи впечатление, че можем да се гордеем с много положителен знак“.

Като примерна област тя посочи помагането на непознат и обясни, че във Facebook съществуват много групи за взаимопомощ, които са на квартален или локален принцип.

„Направи ми положително впечатление „Лагера и приятели“, които организират благотворителен футболен мач, за да облагородят местно пространство. Има такива групи в Илинден, Люлин, други части на София и не само, които показват, че гражданите нямат нужда да чакат някой да им помогне“.

Тя допълни още ,че в почти всеки по-голям блок на Люлин има поне една възрастна жена, която не може да си позволи да плаща месечните такси и има някое младо семейство, което ѝ ги поема.

„Всичко това са много добри сигнали, които са много близо до нас. И въпреки че статистиката ни казва, че имаме още накъде да растем, мисля ,че трябва да подходим с по-голямо самочувствие и позитивизъм“.  

 

Последни новини
Още от Бизнес старт