Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Поведението на КНДР – старата песен на нов глас, новата нота обаче е Тръмп

Георги Проданов, преподавател в НБУ, Бизнес старт, 05.09.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В тазгодишния цикъл на агресивно говорене на Северна Корея се случиха неща, които придадоха особена тежест на реториката на режима в Пхенян. По традиция предимно през есента КНДР се скарва или с Южна Корея, или с Япония, или прави тест на ракети със интерконтинентален обсег. До момента обаче нямаше фактора президент (на САЩ – бел.ред.), който има къса, доста бърза реакция, както е Тръмп.

Това коментира в сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев преподавателят по международни отношения в Нов български университет Георги Проданов.

„Досега американските президенти не възприемаха толкова лично изявленията на Пхенян. Ситуацията леко се преекспонира“, посочи госта в студиото.

„Северна Корея се държи по идентичен начин от много години. Поведението й е провокирано от търсенето на начин да докаже пред света, че разполага с ядрен потенциал, така че да гарантира собственото си съществуване и да бъде заплаха за съседите си. Това е част от логиката на съществуването на режима в Пхенян“, каза той.

По думите на Проданов смятаните на съюзници на Северна Корея Китайската народна република и Руската федерация оказват известна подкрепа на Пхенян поради опасения, породени от чисто географски фактори като общата граница. „При евентуален конфликт, независимо ядрен или не, при държава с население от 25 милиона, която би могла да се окаже без централна власт, при хора, държани насила години наред, може да се стигне до бежански проблем, който нито Китай, нито Русия, са си представяли“, допълни преподавателят в НБУ.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт