Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще успее ли този път законовият поход срещу корупцията

Димитър Марков в Бизнес старт, 01.09.2017

Антикорупционното законодателство е заявен приоритет на управляващите, но трябва да се прави разлика между заявен приоритет и това какво реално може да се очаква. Това каза Димитър Марков, Център за изследване на демокрацията, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. Марков гостува по повод поредното обществено обсъждане, което предстои днес, на Закона за корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. 

"Това ще бъде трети пореден опит антикорупционният закон да влезе  в Парламента. Имаше два неуспешни. Това е малко или много старият вариант с някои подобрения. Последователни са усилията да се приеме такъв закон, но е спорно дали ни трябва точно този закон, в този му вид". 

Варианта на антикорупционен закон, който се предлага в момента, не е румънския модел, който се коментираше по време на предизборните кампании, обясни гостът. "Това е оптимизиране на структури, които съществуват, с изключение на комисията за отнемане на имущество". 

Единственото положително нещо в закона, който сега се предлага за обсъждане, е, че ще бъде прекратена разпокъсаността на институциите, каза още Марков. "Мина периода на ентусиазираното създаване на институции, защото първо, се оказа, че някои от тях не работят. Второ - някои се компрометираха и трето - липсват механизмите за комуникация между тях". 

Последни новини
Още от Бизнес старт