Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

За нуждата от адекватна институционална рамка за цифровизация на икономиката

Божидар Данев, Българска стопанска камара, Бизнес старт, 31.08.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Институционална рамка за дигитализацията на българската икономика винаги е необходима. Въпросът е дали тази рамка, която е приета (на заседание на кабинета вчера, 31 август – бел.ред.) отговаря на българските условия. Защото нека не забравяме, че България в част от един изключително конкурентен европейски и световен пазар.

Това каза в „Бизнес старт“ с Иван Нончев Божидар Данев от Българската стопанска камара (БСК).

„В приетата концепция има само общи думи. Няма я България. Ако прочетете този документ, трудно бихте разбрали отнася ли се за България“, добави госта в студиото.

„Тази година България направи един невероятен пробив. За първи път в експортната листа не са водещи петролните продукти, а тези на машиностроенето, електротехниката и софтуерната индустрия. Най-малкото заради това трябва да започнем да мислим каква цифровизация следва да направим в съответните браншове“заяви още Данев.

По думите на госта в студиото друг съществен проблем в приетия от правителството документ е размиването на понятието „цифровизация“, което в приетата концепция се отнася до голяма степен не до индустрията, а до обществото. „Трябва да говорим за цифровизация на индустрията, индустрия 4.0“, посочи той.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт