Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Можем да подкрепим Франция за социалния дъмпинг, но получавайки нещо в замяна

Ивайло Калфин, бивш социален министър, Бизнес старт, 31.08.2017

Лично аз не разбирам какво означава понятието „социален дъмпинг“. Дъмпинг е, когато продаваш нещо, в случая, под себестойността му. Но това не е случая с командированите работници. Така че в никакъв случай не може да се говори за социален дъмпинг.

Това заяви в ефира на „Бизнес старт“ с Иван Нончев бившият вицепремиер и социален министър във второто правителство на Бойко Борисов Ивайло Калфин.

„Проблемът е друг. Той е, че там, където има национално законодателство, в повечето случаи свързано с дадени договорености за минимални заплати, в един момент се появяват изпълнители от други страни, които не спазват националните договорености“, посочи той.

„Това е проблем. Проблем и за изпращащата и приемащата страна. Не се спазва работно време, не се спазват условията на труд, поради причината, че работникът е назначен на работа в Полша и България например, а работи в Швеция или Германия“, допълни бившият шеф на социалното ведомство.

По думите на госта в студиото има логика да се променят настоящите правила, така че да не се позволява на едно и също място да се получава по-ниска заплата и да има по-лоши условия на труд, но същевременно не трябва да се стига до крайности.

„Освен това във Франция има определени практики на регионално равнище като т.нар. „клауза Молиер“, според която задължително трябва да се говори френски. Това са абсурдни неща“, заяви Калфин.

„Да, има основание директивата да се подкрепи. За нас не е приоритетна, не са много и работниците. Но след като е приоритет за Франция, ние бихме могли да я подкрепим, разбира се, срещу наш приоритет, за който би трябвало да поискаме подкрепа“, изтъкна той.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт