Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

При възстановяването си Сирия ще гледа на Изток, не на Запад

Мохамед Ибрахим, Асоциация на сирийците в България, Бизнес старт, 30.08.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Възстановяването на Сирия започна преди няколко години, защото имаше убеденост както от правителството, така и от народа, в крайната победа. И да, може би ще има план за по-нататъшно възстановяване, но няма да се казва план „Маршал“, а по-скоро план БРИКС (препратка към съюза Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка, БРИКС), защото именно оттам дойде отпора на „налагането на демокрация". Именно те победиха в тази война, не трябва да се срамуваме да го кажем.

Това каза в „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев Мохамед Ибрахим от Асоциацията на сирийците в България.

По думите на Ибрахим въпреки безрезервната подкрепа на запада за антиправителствените сепаратисти, официален Сирия и съюзниците й, с много жертви, вече гледат към победата. „Планът за възстановяването на Сирия няма да е благоприятен на Запада, в частност за САЩ, защото който побеждава, той определя правилата“, категоричен бе той.

„Никой не казва, че в модела на възстановяване изключваме всички западни държави и компании. Но те ще работят по правилата на Изтока, не на Запада. Силата на държавата като алтернатива на западната либерална система се наложи в Сирия“, добави госта в студиото.

„Краят на историята, както пишеше Фукуяма, вече е назад в историята. Светът е многополюсен, няма я абсолютната хегемония на САЩ и налагане на американските цели и с меки, и с твърди средства. Последното такова налагане беше в Сирия, но именно Сирия бе този костелив орех, който се противопостави на това“, посочи Ибрахим.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт