Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще настъпи хаос ако отпадне регистрацията на златари и бижутери

Димитър Алексиев в Бизнес старт, 28.08.2017

Димитър Алексиев, председател на Съюза на златарите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Алексиев, председател на Съюза на златарите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Преди години режимът на работа на златарите бе лицензионен. След това се прие този режим да бъде облекчен и премина на регистрационен и това е най-опростената форма. Отиваш да живееш и работиш на ново място - регистрираш се. Не може за един толкова сериозен бизнес, свързан с такива средства, като златото (то е универсална валутна ценност) да се правят такива безумни предложения. Ще настане един хаос. Това каза Димитър Алексиев, председател на Съюза на златарите, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. 

"Не може да не се регистрира добивът или производството на злато. Преди 15 години с много разправии и с много настоятелност заедно с Министерството на финансите изготвихме Наредба за работа със скъпоценни метали и благородни камъни. 15 години я усъвършенстваме и работим с нея без никакъв проблем. Отиваш да караш кола и ти искаш книжка. За работа със злато трябва да имаш също някакъв документ, че си правоспособен за това".

Няма друг държавен орган, който да се занимава с контрола и споровете, възникващи в процеса на работата с благородните метали, освен Министерството на финансите, категоричен бе гостът. "Изложените аргументи за отмяна на режима са несериозни, но водят след себе си хаос. Примерно има много бежанци, мигранти, идващи от Ирак, Афганистан, Сирия. Универсалната валута е златото. Те го обръщат тук в българска валута и знаем ли къде отиват тези пари. Това е универсална валута. Регистрационният режим е някаква преграда". 

Защо искането за отпадане на регистрацията за бижутери и златари може да се сравни с искане за отпадане на Закона за движение по пътищата? Може ли мярката за отмяна на регистрацията да се възприема като облекчение на административната тежест или това е симулация на дейност от страна на администрацията? 

Последни новини
Още от Бизнес старт