Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Тръмп изразява безпомощността на САЩ в Афганистан

Д-р Емил Ценков в Бизнес старт, 23.08.2017

Очевидно е, че американското присъствие в Афганистан не може да бъде заменено от друга велика сила в момента, но това не решава дългосрочния проблем. Този дългосрочен проблем е, че практически няма военно решение на тази криза, която е най-дългата. Вече 16 години продължава. Това каза д-р Емил Ценков, експерт от "Център за изследване на демокрацията" в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

"Аз съм съгласен с тези скептици, които казват, че САЩ в момента няма стратегия, няма решение, не знае какво да прави и Тръмп просто изразява тази безпомощност".

Целта на САЩ е отлагане на неизбежното, на една катастрофа. Тя е предизвестена, защото независимо дали ще се увеличават американските сили в Афганистан, един режим, който е подкрепян от Запада, не може да бъде припознат от мнозинството в една мюсюлманска държава, каза гостът. 

"Историческата роля на Афганистан е да бъде гробница на империите - от британската империя през съветската империя. Но за съжаление не виждам някой да е извлякъл поука от това".

Военното решение ще бъде палиатив, но няма да доведе до омиротворяване на тази страна. Единственото решение, което аз виждам, е чрез преговори и то не само в рамките на тази държава, а и около Афганистан - Иран, Русия, Пакистан, категоричен бе Ценков. 

Вижда ли се светлина в края на сирийската криза? Какъв е приноса на американската администрация?

Последни новини
Още от Бизнес старт