Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Увеличение на цената на меда трябва да има, но не заради вноса

Сия Манолова, председател на Общински пчеларски съвет - Перник, Бизнес старт, 21.08.2017

По отношение на получения мед годината не е най-лошата, но не е и най-добрата. Значително количество мед изкараха пчеларите, които успяха да задържат пчелните семейства. Това заяви председателят на Общинския пчеларски съвет в Перник Сия Манолова в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Тя сподели, че в Перник до 15 юли се е очаквала нулева година, заради обилните дъждове, студеното време през май и засушаванията през юни, но след това пчеларите се похвалили с богата на мед година. Тя допълни, че за разлика от Перник, в Русе годината е почти нулева.

„Никой не е казал, че трябва да увеличим цената с 20%. Недоумявам,че колегите постоянно алармират по повод вноса от Китай и Украйна, защото мислят, че това би довело до увеличаване на цената на българския мед. Въпреки че вносният мед може да е по-евтин, българският е по-качествен и един познавач би избрал родното“.

В тази връзка Манолова подкрепи общото мнение, че трябва да има някакво поскъпване, но не заради вноса, а заради интензивността на пчеларския труд.

„Много е трудно да станеш пчелар и да инвестираш в пчеларство, а когато си утвърден, да поддържаш – това включва смяна на инвентара, смяна на восъчните основи, обгрижване на пчелните семейства, закупуване на скъпи лекарствени препарати за поддръжка и профилактика на здравето на пчелните семейства, закупуване на захар, която в момента е скъпа“.

Председателят на Общинския съвет отбеляза, че любителското и дребното пчеларство не получава подкрепа от държавата.

„Но всъщност никой не си дава сметка, че точно дребното, любителското пчеларство е залог за равномерната пчелна популация“.

Кои са причините са смъртност при пчелите? 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт